Polévky

Teplá kuchyně

Studená kuchyně

Moučníky

Cukroví

Ostatní

Moučníky
RÝŽOVÝ NÁKYP S OVOCEM

Ingredience:

na kaši:
5 dkg cukr moučka
5 dkg másla
3/4 l mléka
20 dkg rýže /nejlépe se hodí kulatozrnná/

3 vejce
5 dkg másla
8 dkg cukr moučka

dávka vystačí na dortovou formu 23 cm





Postup:

Nejprve si uvaříme hustou rýžovou kaši. Do vařícího mléka přidáme máslo, cukr, špetku soli a opranou rýži. Vaříme až do zhoustnutí, často mícháme a hlídáme aby se kaše nepřipalovala. Nejlépe se kaše vaří ve spec. hrnci na vaření mléka. Když je kaše hustá necháme ji vychladnout. V míse ušleháme žloutky s máslem a cukrem, po lžících přidáváme prochladlou kaši. Ze zbylých bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do rýžové hmoty. Připravíme si vymazanou a hrubou moukou vysypanou dortovou formu.Do ní dáme střídavě část těsta, které prokládáme ovocem, zakončíme vrchní rýžovou vrstvou. Ovoce může být jak čerstvé, tak kompotované, nejlépe se hodí meruňky, rybíz nebo také strouhaná jablka. Dáme péct do předem dobře vyhřáté trouby. Pečeme mírně asi 1 hod. Kdyby povrch začal rychle hnědnout, přikryjeme formu alobalem. Před podáváním necháme chvíli odpočnout.
Můžeme podávat jako hlavní chod, nákyp polejeme trochou šťávy z ovoce a pocukrujeme. Dá se podávat i za studena, jako moučník.








Sbírka receptů:
   Stanislava Hranická
Správa stránek:
   Tomáš Hranický