Polévky

Teplá kuchyně

Studená kuchyně

Moučníky

Cukroví

Ostatní

Moučníky
VÁNOČKA MÁSLOVÁ

Ingredience:

230 g másla
200 g cukru
2 žloutky
1 lžička citrónové kůry
1 kg polohrubé mouky
42 g droždí
4 špetky soli
500 ml mléka
40 g rozinek
70 g sekaných mandlí nebo plátků
1 vejce na potření








Postup:

Odebereme šálek mléka a mírně ho zahřejeme. Do něj rozdrobíme droždí, posypeme lžící cukru a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpustíme sůl.
Do mísy prosijeme mouku, přilijeme mléko, kvásek, žloutky, cukr a citr. kůru. Promícháme a nakonec přidáme povolené máslo a těsto pořádně propracujeme, nejprve v míse a pak si jej přendáme na moukou vysypaný vál. Těsto zpracováváme tak dlouho, až se nelepí a pak do něj zapracujeme rozinky. Těsto vrátíme do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout.
Těsto po vykynutí ještě jednou prohněteme a rozdělíme na tři díly. Každý z nich ještě na tři, z každého z devítí dílků vyválíme dlouhé prameny. Které si rozdělíme podle pater 4, 3, 2. Spleteme copy, nejprve ze čtyř pramenů, pak ze tří a nakonec ze dvou. Na plech si dáme dvě vrstvy pečícího papíru, pak pokládáme copy, mezi ně můžeme nasypat trochu mandlí, konce vrchního nejdelšího copu založíme pod konce vánočky. Copy si zajistíme proti svezení třemi špejlemi.
Rozehřejeme si troubu asi na 220°C. Vánočku necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Dáme péct, pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 190°C a dopékáme dalších 20 minut.








Sbírka receptů:
   Stanislava Hranická
Správa stránek:
   Tomáš Hranický