Ingredience: Těsto: 20 dkg cukr krupice 7 dkg másla 3 celá vejce 3 lžíce medu 1 lžička jedlé sody 50 dkg hl. mouky Krém I 25 dkg másla 20 dkg cukr moučka 5 dkg Maizeny 1/2 l mléka 1 vanilkový cukr rum Krém II 1 Salko 25 dkg másla |
|
Postup: Těsto si připravíme tak, že máslo rozpustíme v hrnci, přidáme med a cukr, promícháme a za stálého míchání přidáme celá vejce, tak aby nevznikly žmolky. Mícháme, až nám hmota začne bělat, pak necháme chladnout. Po vychladnutí přidáme sodu a hl. mouku. Vypracujeme těsto, které si pak rozdělíme na 4 díly, z kterých vyválíme pláty a krátce pečeme. Pláty si po stranách seřízneme, aby měly rovné strany a odkrojené zbytky si necháme na zdobení. Můžeme použít krém z Maizeny nebo ze Salka. Krém I- Maizenu a mléko uvaříme /jako puding/, necháme vychladnou, přidáme máslo, cukr a rum. Dobře promícháme. Krém II- Salko vaříme 1 1/2 hod. ponořené ve vodě, necháme vychladnout, přidáme máslo a dobře promícháme. Jednotlivé pláty pomažeme krémem a slepíme, celé řezy pomažeme po vrchní straně i po bocích. Zbytky plátů, které jsme odkrojili, rozdrobíme a smícháme s mletými ořechy, posypeme povrch i boky řezů. Řezy je dobré nechat odležet v chladu. |