Polévky

Teplá kuchyně

Studená kuchyně

Moučníky

Cukroví

Ostatní

Moučníky
MAZANEC

Ingredience:

230 g másla
200 g cukru
2 žloutky
1 lžička citrónové kůry
1 kg polohrubé mouky
42 g droždí
4 špetky soli
500 ml mléka
40 g rozinek
70 g sekaných mandlí nebo plátků
1 vejce na potření





Postup:

Odebereme šálek mléka a mírně ho zahřejeme. Do něj rozdrobíme droždí, posypeme lžící cukru a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém mléce rozpustíme sůl.
Do mísy prosijeme mouku, přilijeme mléko, kvásek, žloutky, cukr a citr. kůru. Promícháme a nakonec přidáme povolené máslo a těsto pořádně propracujeme, nejprve v míse a pak si jej přendáme na moukou vysypaný vál. Těsto zpracováváme tak dlouho, až se nelepí a pak do něj zapracujeme rozinky. Těsto vrátíme do mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout.
Těsto po vykynutí ještě jednou prohněteme a rozdělíme na dva díly. Z každého si vytvarujeme jeden bochánek. Na plech si dáme dvě vrstvy pečícího papíru, na které položíme připravené mazance.
Rozehřejeme si troubu asi na 220°C. Mazance necháme ještě asi 20 minut kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Dáme péct, pečeme 15 minut, pak teplotu snížíme na 190°C a dopékáme dalších 20 minut.








Sbírka receptů:
   Stanislava Hranická
Správa stránek:
   Tomáš Hranický