Polévky

Teplá kuchyně

Studená kuchyně

Moučníky

Cukroví

Ostatní

Teplá kuchyně
MORAVSKÉ DUŠENÉ ZELÍ

Ingredience:

hlávka bílého zelí nebo zelí kysané
trochu hl.mouky
syrový brambor
anglická slanina nebo špek
cibule
sůl,pepř,cukr,ocet,kmín





Postup:

Pokud budeme připravovat z hlávkového zelí, nejprve si jej nakrouháme na jemno, dáme do hrnce a zalejeme vodou. Přivedeme k varu a vodu scedíme. Pak zalejeme znovu vodou, ale jen do poloviny, zelí posolíme, pocukrujeme a dáme trochu kmínu. Dusíme.

Pokud připravujeme ze zelí kysaného, jen zelí mírně opláchneme, aby se zbavilo nadbytečné kyselosti, dáme do hrnce, zalejeme do poloviny vodou, posolíme, pocukrujeme, dáme kmín a dusíme.

Dále je postup stejný, když je zelí podušené přidáme trochu hladké mouky rozmíchané ve studené vodě, nastrouhanou syrovou bramboru a dále už nevaříme. Přimícháme ještě osmaženou anglickou slaninu s cibulkou, kterou jsme si připravili zvlášť. Pak už zelí jen opepříme, podle chuti přidáme ocet, případně ještě dosladíme.








Sbírka receptů:
   Stanislava Hranická
Správa stránek:
   Tomáš Hranický